Friday, October 23, 2009

dah lama tak update..

salam semua...

lama tak update lepas hari raya hari tu.. byk cerita tp cam malas je nak menaip...
tahun ni raya semua adik beradik balik kg.. cuma abg kat kl je balik pada hari raya ke 2..
tak banyak sangat berjalan raya sebab tak larat.. mak buyung dah sarat...

pagi raya...

nak p jalan raya umah zah..


lepas raya byk keje kat opis.. pastu ade training lagi.. mySQL training.. best trainng tu hopefully
pasni leh buat sistem dengan jayanye...

mySQL Training

sekarang ni dah sarat rasa nye... tak tau la bila baby ni nak kuar.. last week ade rasa contraction.. tp kejap je.. ingat kot dah nak bersalin.. seram jugak masa tu.. wp dah ade pengalaman..

semalam bawak mak p checkup kat hospital putra... alhamdulillah.. mak sihat.. cuma kolestrol je
tinggi.. doktor bagi ubat utk kurangkan kolestrol.. pastu p jalan2 kat melaka jap..
mak

amir n nenek@putra hospital

mak buyong

amir n ayah

hari ni ingat kot nak cuti je.. tp sayang lak... so bawak je la keta slow2...

Tuesday, September 15, 2009

salam aidilfitri....

assalamualaikum..

sempena hari yang mulia ini saya ingin menyusun sepuluh jari memohon maaf.. andai ada salah dan silap sengaja atau pun tidak.. halalkan makan dan minum..
semoga di hari raya nanti anda semua bergembira di samping insan2 tersayang... pada rakan2 yang pulang ke kampung berhati-hati ketika memandu... semoga pulang dengan selamat...
kepada rakan2 yg sudi ke rumah ni..jemput la amik kad raya yang tak seberapa ni..
SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR & BATIN
daripada ayu, mazlan & amir hakim....

kad raya

terima kasih kepada kawan2 yang sudi hantar kad raya....



Thursday, September 10, 2009

GASTRIK?...

ermm... camne la leh kena gastirk nie...
semalan sakit perut yg amat.. tak tahan rasa nye.. p klinik amik mc..
doktor kata kena gastrik..ish.. pelik gak tak pernah ade gastrik sebelum ni
baru berangan nak pose penuh tahun nie... agaknye anak ibu lapar kot...
tp ibu kan dah makan sahur.. ermm takpe buat masa ni 2-3 hari ni tak pose..
luse bole la pose semula....

seronoknya semalam dpt tido siang amir pulak tak kacau sgt..
agaknye dia tau ibu dia ni tak sihat
tp sejak akhir2 ni byk pulak ragam nye.. makin nak dekat dpt adik
mcm2 perangai dia buat..cian abg amir... nanti dah ade adik jgn lupe ibu pulak ye..
:D

Tuesday, September 1, 2009

salam

best nye cuti semalam.. coz dapat berehat kat umah.. huhuh.. semalam tak yah masak coz sis nak balik kl dia dah siap kan masak utuk kiteorg berbuka.. siap ngan caremal, bubur jagung n kuih buah melaka...pastu petang tu buat air fresh oren.. sedap nye...

hari sabtu lepas kiteorg bershopping bahan2 nak buat kuih... eermm cadang2 nak buat 4 jenis kuih... jangan tak buat sudah...ehehe.. insyaAlalh.. cuti sabtu ni nak start buat kuih... yg paling special beli hari tu ..jeng..jeng.. mak hadiahkan timbang digital... wa.. seronok nye... ni yg semangat nak buat kuih nie...alamak lupe lak nak upload pic.. tak pe..citer dulu nanti baru letak gambo ..

hari ahad lak berbuka buat air soya... ermm senang je rupenye buat air soya ni.. tapi saya dah campur cincau..jadik la soya cincau... pastu buat kuih cara.. kuih cara pon sonang yo.. mak yg bagi resepi...

ermm.. hari ni nak masak ape ye... plan pg td nak buat mee goreng, pastu nak masak ikan cencaru sumbat berlada... harap2 sempat la masak lg pon.. bulan pose ni balik keje kul 4.45.. insyaAllah sempat masak...

Thursday, August 27, 2009

century mahkota

semalam berbuka puasa di century mahkota ngan staff2 eng... bawak amir n hubby..
elok pulak malam tadi amir tak meragam... tp perjalanan pergi dan balik hujan je...
ermm tgk je la gambo2 ni ye...tak tau nak citer ape...huhuhu..












Monday, August 24, 2009

salam ramadhan..

kepada semua umat islam diucapkan selamat menyambut Ramadhan... semoga ramadhan tahun ini memberi keberkatan & kerahmatan kepada kita semua..

sekejap je dah 3 hari kita berpuasa kan.. alhamdulillah saya masih larat lagi nak berpuasa walaupon kandungan hampir nak masuk 8 bulan... tapi mencabar juga puasa tahun ni... dengan kerenah si Amir lg... ehehe.. takpe..sume tu cabaran kan.. klu dah tak larat sgt leh berbuka..huhuuh...

Nampaknya disebabkan H1N1 kami sekeluarga tidak berminat membeli juadah berbuka puasa di pasar Ramadhan.. tak mo bersesak2 dengan org ramai... so bermula hari pertama berbuka menu dimasak sendiri di rumah.. hari pertama mcm biasa mcm2 lauk la... lagi pon kakak2 ada balik..so bole la masak macam2.. hari pertama tu...ada menu rendang daging, udang masak lemak pucuk ubi campur tempoyak... saya mcm biasa suka buat cupcake kukus.. n then ade kuih talam ubi.. seronoknya.. tapi hari pertama berbuka saya berbuka bersama keluarga mertua.. seronok la Amir Hakim dapat balik kampung.. lepas berbuka baru balik umah..

hari kedua... saya & kakak buat pophia goreng... n cikgu zah my best prend singgah bawak kan kuih apam balik... masak sambal ikan bilis petai.. petai tu mak mertua yg bagi...

ermm.. hari ni nak berbuka apa ye?.. my sis kata dia nak buat bubur sum sum... ermm yumm..yum... opss... baru kul 9.30am ni lambat lgi nak berbuka... ehehehe..

semalam ain sekeluarga sampai dapat la kiteorg berbuka sama2.. Amir pon suka la ada kawan... tido pon lambat... tu yg ibu dia ni ngantuk giler pg ni... huhuhhuh...

Wednesday, August 19, 2009

Happy 3th Anniversary

hari ni ulang tahun perkahwinan kami yang ke -3. semoga Allah sentiasa memberi kebahagiaan.. kerahmatan.. dan rezeki yang melimpah ruah... kepada kami sekeluarga... amin..love u.. abg n amir.. tak sabar tunggu baby pulak...;)


3 tahun yang lalu...


love u abang n amir....

Thursday, August 13, 2009

happy birthday to Amir Hakim

hari ni genap anak ibu 2 tahun...
cepatnya masa berlalu dah besar dah anak ibu nie..
cian anak ibu ni demam, batuk n selsema..
semoga anak ibu cepat sembuh... ibu & ayah sentiasa doakan kesejahteraan buat Amir Hakim....sayang amir... muah..muah...

p/s : for baby akid, aunty nurul n uncle arif thanks for the lovely present...;)

Tuesday, August 11, 2009

cian mak + amir demam

update dari umah...

bonda dan anakanda tercinta demam...
semoga diorg cepat sembuh..amin...

Friday, July 31, 2009

ais krim

salam...

malam semalam saya try buat ais krim...resepi ni dapat kat http://merpati66.fotopages.com terima kasih ye kerana berkongsi resepi...
best gak rasanya..senang je resepi ni sape nak cube bole la...



ni bahan2 nya...

2 cawan susu segar
2 cawan kremer
1/2 cawan gula aising
2 sudu coklat emalco
coklat rice untuk hiasan

suma bahan2 ni blenderkan aja.. dalam 2-3 minit sampai dia berbuih.. pastu bekukan selama 8 jam...ok selamat mencuba..

Wednesday, July 29, 2009

kuih kasui

first time buat kuih kasui ni.. ni my mom yang ajar..rupenye senang je buat kuih nie...lagi pon my hubby suka makan kuih ni..tak sangka menjadi lak wp baru first time buat..ehehe n my hubby pon puji la.. n dia kata pose nanti leh la buat utk berbuke pose... kembang la kejap bila kena puji macam tu..huhuhu..

camne lak leh terlupe nak amik pic masa kuih tu dah siap.. ni pon amik masa bawak kat opis dah tinggal 2 ketul baru teringat nak snap gambo...

kuih kasui

macam biase ni gambo my hensem boy...

Amir Hakim...

Thursday, July 23, 2009

celebrate birthday amir hakim


AmIr HaKiM nak masuk 2 tahun 13.08.2009 ni.. celebrate awal..coz nanti dah nak pose...lagipon kebetulan masa ni ade kenduri..

Wednesday, July 22, 2009

marketing slide

MARKETING SLIDE?
HUHhuhuuu...aaaaahhhhhh

Tuesday, July 21, 2009

i'm back..

salam...

seronoknye bercuti....
hari ahad lepas kat umah buat kenduri sempena nak pose.. kenduri arwah n doa selamat.
pas kenduri tu celebrate la birthday Amir Hakim.. tp birthdaynye bulan 8.. alang2 dah buat kenduri tu.. buat sekali la kan..

malam sebelum tu ibu buat la cake birthday untuk Amir... seronok tul Amir.. ramai kawan.. tido pon lambat...


ni la kek birthday amir... kek moist coklat..


ni pulak cup cake untuk nenek.. amir n kakak Ain.. first time buat cup cake nie.. :)

puas hati dapat sipakan kek untuk Amir Hakim... muah.. sayang anak ibu..
gambar Amir potong kek tak upload lagi..

ermm.. hari ni masuk keje.. sambung buat processing... pastu bos suh buat slide untuk marketing plan pulak...arghh....

Thursday, July 16, 2009

FT143

hari ni bz ngan processing asset FT143..huhuhu...

tujuan proses ni kiteorg ade project nak buat gunakan software HDM4,
n projek GIS gunakan Map Info n Arc View GIS
HDM4 lebih kepada budget
Map Info n Arc View utk mapping, digitized n GIS

so utk projek ni kiteorg gunakan jalan FT143 sec 5 - 11
lepas survey with SeliaNSV kiteorg kena proses asset, pavement n IRI..
asset banyak guna untuk GIS dari asset kite ade data long, lat, att,
pastu data pavement nak guna kat HDM4..
data IRI pon banyak guna kat HDM4..
lepas kite dapat semua data...
kena masuk TEAMS format untuk buat dalam HDM4..
n data2 tu jugak kena sorting untuk transferkan long, lat, att
yg di survey dalam format WGS84
ke dalam format cassini - malaysia - melaka..
so bile dah siap sume
kiteorg kena present kat bos..
huhuhu..
the due date 30/07/09
ape2 pon
17/07/09 - 20/07/09 nak coti...
tata...

Wednesday, July 15, 2009

lama tak update...

Salam semua.. lama dah tak update kan.. sebenarnya banyak yg nak diceritakan..tp bz lepas training GIS hari tu... bz ngan QIT lg...eheheh.. kiteorg tak takde rezeki nak menang masa QIT hari tu.. just dapat sijil n pen.. jadi la..huhuhu.. takde pulak gambar masa present hari tu.. lgpon dewan kat AKMAL tu kelam je...amik gambo pon tak nampak.. tp sebagai tatapan tgk je la...


ni lom start lagik...


eheh.. mak buyung..


penyokong SEQIT

inilah.. ahli kumpulan SEQIT.....

semalam checkup 6 bulan.. alhamdulillah semuanya ok.. berat naik 1.7kg so sekarang ni berat dah 52.1kg... darah pon ok... tp yg tak best semalam kena jadik bahan kajian lak.. sebab ade nurse2 tgh buat praktikal.. ermmm kasar jugak keje2 diaorg ni.. maklum la takde pengalaman lg

"abang baby" - panggilan utk Amir Hakim.. sekarang ni bukan main lagi... makin manja.. n sayang kat baby dia.. klu tanya dia - " mana baby?.. sayang baby.. nanti dia peluk la ibu nak cium2 perut ibu dia nie.. harap2 "abang baby ni bole la jaga adik dia nanti...n bukan main lagi manja ngan ayah.. sampai ibu pon jeles.. nenek kata sebab nak dapat adik tu yang perangai macam tu.. harap anak2 ibu nanti jadik anak yang soleh... opss lupe lak nak cerita.. hari tu scan doktor kata baby boy gak..alhamdulillah... semoga anak ibu ni sihat n selamat ye.. sekarang ni ibu dah bole rasa baby tendang2 perut ibu.. indahnya ibu rasa...

minggu ni kat umah nak buat kenduri arwah.. doa selamat.. n dah alang2 tu buat la celebration utk birthday Amir Hakim, Nenek - Pn Hjh Aminah n anniversary ibu ngan ayah yg ke -3.. tp ni kire advance la.. birthday Amir ngan Nenek - 13/8 n 24/8 , anniversary ibu n ayah 19/8.. takpe la kan sekali harung je...

citer pasal celebrate birthday ni.. ibu dah plan nak buat kek sendiri.. kek ape?.. tak sure lg.. nak buat kek ape... yg pastinya ibu juga nak buat cup cake.. ibu dah beli bekas cup cake tu.. dari ladyila - http://ladysmart09.blogspot.com/ ibu nak yang saiz M.. tp takde lak.. ibu beli saiz S je.. ok la tu.. tq ila.. dah sampai dah tadi bekas cup cake td... harap2 menjadi la kek2 ibu nanti..eheheik... nanti le tunjuk kan kat sini..uhuhuh...

ermm.. tadi baru je dapat keje baru.. bos nak 1 jalan tu buat data HDM4 n GIS.. fuh.. dah la nak coti hari Jumaat ngan Isnin nie... tapi tak pe..insyaAllah..sempat nye... 5km je... ehehehik... pastu 30/7 ni kena present lak.. hmm.. sejak2 buat QIT ni asik nak kena present jek la....

k la nak p solat dulu dulu..pastu sambung keje... ni ade gambar masa farewell dak jemm...

borak ape tah...


lapar ni.. mana makanan tak sampai2 nie...

ni gambo semalam... ehehe.. ade rambutan ngan manggis lg kat atas meje tu...

Thursday, June 18, 2009

GIS Training

masih berada di UTM u skudai.. ni dalam lab tengah training..huhuhu sempat update..
semalam stay kat Good Hope Hotel.. bole la hotel tu.. hotel budget.. lgpon company mn nak bg dok hotel mahal2..

malam kuar p mkn kat mn ye.. oo..ingat dah.. kat Anjung Warisan..kat situ ade org main anklung.. tp rasanye biase2 je mkn dia... sebelum tu kiteorg jalan2 kat The Zone..jalan2 takde beli ape2 pon ..dak emma je bershopping baju2 ms read.. yg intertaint kiteorg semlm En Anuawry site supervisor kat Selia JB.

opps lupe nak citer. . p UTM, Skudai ngan dak Emma (IT Dept) n Fazeer (Eng Dept).
ok la nak sambung training.. sok sy citer pasal ape yg kitaorg trainingkan...

training ni akan bersambung lagi pada Sabtu & Ahad ni di opis selia pulak...

Tuesday, June 16, 2009

huhhu

15/06/09 - kat opis
16/06/09 - umah.. berehat
17/06/09 - GIS Training, UTM Skudai
18/06/09 - GIS Training, UTM Skudai
19/06/09 - maybe kat umah..berehat...hahahahaha

Monday, June 15, 2009

argghhh..

arghh.. tensen nye.. byk lagi tak siap.. E015, E017... processing n analysis... wa tensen wo.. esok dah coti.. rabu n khamis lak training GIS kat UTM Skudai... uwaaa.....

Monday, June 8, 2009

bAby NuRuL n AriP

last week p tgk baby nurul n arif.. Muhammad Akid Hafiy nama dia... comei kan baby nie...


bestnye dia tido...


uwaa.... nak susu....

Thursday, May 28, 2009

NganTuk la...



hari ni mengantuk sangat la... ermmm.. nak tau kenapa?... TUNGGUUU........

Thursday, May 14, 2009

makan beramai2...

salam semua..

hari ni saya nak citer.. kiteorg kat eng dept makan aiskrim beramai2.. buat flood lg...
padahal big2 boss tgh meeting CEC kat depan... lokasi kiteorg nik at garaj HWD... so tgk je la gamabr2 ni yek..

ni 2 org mak buyung.. tp sorang je yg nak meletop tak lama lg.. yg sorang lg ni early nov nanti.. nurul2 selamat bersalin ye...ehehe..


serbu makan aiskrim ngan air gas.. opss.. sy kena campur ngan air..tak berani nak minum air gas byk2..


makan2.. jgn malu2..


5 aweks jelita sedang menikmati aiskrim.. huhuh



setakat ni dulu... lain kali jumpe lg.. tata..erkk.. alhamdulillah..kenyang nye..:)

Thursday, April 23, 2009

hmm...

salam semua...

dah lama tak update kan.. hari ni saya nak kongsi resepi sambal udang berempah... resepi ni my sis (kak silah) yg bagi.. tapi ramai yang dah tau kot camne nak buat sambal udang berempah nie.. so klu ade sape2 nak try..

sambal udang berempah
ni bahan2 nye...

500g udang
bawang merah
bawang putih
2-3 sudu cili (ikut suke klu nak pedas letak lebih sikit)
1-2 sudu rempah kari ayam/daging
sos tomato
sos tiram
sedikit air
sedikit garam jika perlu (coz dah letak sos tiram klu tak masin gak tambah la garam)

cara2..

1. tumiskan bawang merah + putih
2. masuk kan cili + rempah kari + sos tiram + sos tomato
3. kacau hingga sebati
4. masukkan udang
5. kalau pekat sangat tambahkan sedikit air..

dah..tu je.. mudah bukan?.. klu rajin cube la ye... :)

ni my baby Amir Hakim masa dia tido.. ala cayang ibu nie... geram nye tgk... jgn nakal2 ye nak... ibu cayanggggg...amir.. klu tgk dia tido syahdu nye... semoga anak ibu ni menjadi anak yg soleh.. beriman.. bijak...hormat org tua...

Amir Hakim tgh nenyak tido.. mimpi yang indah2 ye sayang...

Monday, April 6, 2009

yumm....yum....

ermm.. last 2 weeks cam biase setiap jumaat lunch hour p jusco... masa tu teringin nak makan chicken chop...ni sume gara2 dak emma citer dia makan chicken chop kat UM murah giler... terliur gak la masa dia citer tu.. ape lagi ajak la nurul makan kat windmill..

erk.. tp bile tgk set menu tu.. mcm tak menarik lak chicken chop tu.. tetibe nafsu tu bertukar pada... Maryland Black Pepper... ngan air tembikai... slurrp... pergh tgk tu punye la berselera...

tgk mmg nampak berselerakan.. kan.. tp hampeh.. tu sume tepung je lebih..hmm..sedih nye... nanti ingat nak ajak hubby p mkn lagi la.. tu la gatai p tukar.. elok2 nak mkn chicken chop tukar.. ha..sape suruh... kan dah tak sedap...

nurul lak makan nasi goreng cendawan... tak rasa pon... sebab masa ni mmg tak leh mkn nasi sgt.. takde selera pon nak mkn nasi...


ni ade video amir.. tengah muncung..eheh kena marah ngan ayah dia.. siap menjeling2 lagi anak ibu nie.. ala ayah marah aacah2 je tu.. saje nak sakat amir..huhuhu...

video

Wednesday, March 25, 2009

setengah jam lagi...

aik.. lain macam je bunyi tajuk kali nie..ehehe.. tak de ape sebenarnye... setengah jam lagi tu sebab nak p kl lg setengah jam..ehehhe .. ikut abg napi jumpe client nak discuss pasal traning HDM4 yang dah lama tergendala nie...

masa dah confirm pregnant hari tu p confirm kan lg ngan doktor rashidah.. so dia scan.. nak tau masa nak scan ni.. air kencing lak takde ..ape lg..doktor suh minum air dekat 2 liter.. nak termuntah minum air kosong.. so bile dah minum..ni la scan nye.. doktor kata masa ni tak nampak baby lg... baru nampak kantung dia je.. yg penting dia berada dalam rahim..

Maha Besar kuasa Allah kan... next month nak scan lg sebelum buat buku merah tu..

ni pulak abang amir tengah pakai kasut nenek dia.. eehe terbalik lak tu...



ok la..jap lagi nak p kl nie... bye...

Tuesday, March 10, 2009

alhamdulillah... ku bersyukur di atas nikmat Mu Ya Allah...

salam semua....

hari ni saya ada berita gembira yang nak dikongsikan... nak tau berita ape??... ermmm saya dah pregnant anak ke - 2.. eheheh.... alhamdulillah... syukur sgt2... kandungan saya baru lagi.. baru 6 minggu.. semoga saya sihat dan tabah menghadapi hari2 yg mendatang sepanjang saya mengandung nie... kali ni saya akan melawan emosi saya..dan kuatkan semangat... tak mau lemau2.. mcm pregnant yg first... tp saya rasa kali ni mencabar sedikit... mcm anak yg pertama..di awal2.. pregnant saya takde la rasa nak muntah..tp kali ni..bangun pagi je saya dah rasa loya2... ermm tak pe la kan..semua ni dugaan...mcm mn la perasaan Amir bile dia tau dia akan dapat adik kan...

ni gambar masa saya check sendiri sy pregnant ke tak.. masa buat test ni..berdebar2 lak rasanye... bile dah dapat tau.. rasa takut.. suke..sume ada... alhamdulillah... rezeki dari Allah...


Friday, March 6, 2009

new niece, mom, accident, resepi...

salam...

hari ni saya nak cerita yg saya dah dapat niece baru pada 28/02/09 hari tu...anak adik ipar saya..wah..seronoknye dapat baby girl kan.. bile la saya nak dapat baby girl agaknya... nak tgk wajah baby tu... ni la dia..comel kan..katanya nak letak nama Nursyazwani.. tp tak tau la.. next week balik kg tgk baby nie..


ni gambar saya ngan mak .. masa ni tgh tunggu baby kecik tu nak kuar hospital... sementara tunggu tu..kiteorg snap la pic..eheh..


pada 03/03/09 suami saya terlibat dalam kemalangan jalanraya...alhadulillah..dia selamat.. tp kereta dia la yg teruk.. sib baik leh claim insurans kereta org yg melanggar tu.. risau nye saya masa tu.. tak tau nak ckp mcm mn...dulu sy yg accident..kali ni dia pulak...

ni nampak sikit je.. kat belakang pon kena jugak..malas nak tepek gambau banyak2.. sebab bukan gambar yg elok kan..buat ape letak byk2.. ni sekadar memberi peringatan je... pas ni abg hati2 bawak kete tau... klu bole bwak 40km/j je..hahahah...

ni ade cerita best... saya beli buku resepi..ehehe.. best ke citer ni ?ahaks... takpe la..bg saya cerita ni best..lg pon resepi ni mudah2 je.. semua nye jenis yg kukus aje.. tp kakak sy ade buku resepi kukus yg lg best.. saya dah suruh dia belikan untuk saya.. entah dia belikan ke tidak agaknya.. kak silah.. jgn lupe belikan org buku resepi tu...;P ni la cover buku resepi saya tu.. berminat...?..leh cari kedai buku kat jj.. kat area food cort tu..ala murah je.. baru RM7.00..


ok la.. sy nak sambung keje ni.. tak siap lg keje2 processing saya ni.. dah la hari ni jumaat..kang nak merayau kat jj lg...ehehhe.. bye...