Thursday, April 23, 2009

hmm...

salam semua...

dah lama tak update kan.. hari ni saya nak kongsi resepi sambal udang berempah... resepi ni my sis (kak silah) yg bagi.. tapi ramai yang dah tau kot camne nak buat sambal udang berempah nie.. so klu ade sape2 nak try..

sambal udang berempah
ni bahan2 nye...

500g udang
bawang merah
bawang putih
2-3 sudu cili (ikut suke klu nak pedas letak lebih sikit)
1-2 sudu rempah kari ayam/daging
sos tomato
sos tiram
sedikit air
sedikit garam jika perlu (coz dah letak sos tiram klu tak masin gak tambah la garam)

cara2..

1. tumiskan bawang merah + putih
2. masuk kan cili + rempah kari + sos tiram + sos tomato
3. kacau hingga sebati
4. masukkan udang
5. kalau pekat sangat tambahkan sedikit air..

dah..tu je.. mudah bukan?.. klu rajin cube la ye... :)

ni my baby Amir Hakim masa dia tido.. ala cayang ibu nie... geram nye tgk... jgn nakal2 ye nak... ibu cayanggggg...amir.. klu tgk dia tido syahdu nye... semoga anak ibu ni menjadi anak yg soleh.. beriman.. bijak...hormat org tua...

Amir Hakim tgh nenyak tido.. mimpi yang indah2 ye sayang...

2 comments:

sya said...

uishh...cam muke kak u lorr...

are_u said...

comel kan...?..cam ibu dia..eheheik..:P