Tuesday, October 26, 2010

Adam potong kek

salam...

mlm td ade acara potong cake ngan adam.. cian dia dah tido kejut kan nak potong cake..ehehhe..

Adam n Nenek

kek yg adam potong tu kek marble afrika.. resepi ade kat SINI tq maz coz share kan resepi so minta izin cnp ye...

Afrika Mable Cake version ibu Amir n Adam.. hehe.. lupe la nak amik gambo belang2 tu..

Sumber Resipi : Tulip (Myresipi)
Bahan-bahan ( loyang 10" x 3" tinggi )
  • 250g tepung naik sendiri
  • 300g telur - timbang tanpa kulit ( saya guna 5biji size B )
  • 200g gula kastor - maz letak 180g, ni pun dah manis ( sama la guna 180g jugak)
  • 1camb ovellate
  • 1camt baking powder
  • 2camb susu pekat
  • 50ml susu segar
  • 175g butter - cairkan
  • 1/2camb coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
  • 1/2 sudu besar gliserin - ni maz tambah sdri ( sy tak tambah ni..kat umah takde menda alah ni)

Cara-cara

1.Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.

2.Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.

3.Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double. Bakar pada suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.

4.*** tak sempat nk ambik gambar kek lepas potong...tgk2 dah lesap :D

5.*** lupa lak nk bg tau...klu manis leh kurangkan gula 180gm pun dah cukup ***


so kawan2 selamat mencuba...
Link

No comments: